دادخواست چیست؟ نحوه تنظیم دادخواست

دادخواست چیست؟ نحوه تنظیم دادخواست

اولین گام برای طرح دعوی حقوقی در محاکم قضایی ارائه برگه دادخواست می باشد.به عبارتی دیگر فردی که میخواهد یک دعوی حقوقی را طرح ، و پیگیری کند ابتدا باید دادخواست خود را ارائه دهد.نحوه نوشتن و ارائه دادخواست دارای نکات مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.خوب است که قبل از طرح دعوی یا همان ارائه با یک شخص وکیل یا مشاور در امور حقوقی مشورت کنیم.

دادخواست یعنی چی؟

در قانون اشاره صریحی به دادخواست نشده است اما کلمه دادخواست از دو بخش (داد) و (خواست)تشکیل شده است.داد به معنای عدل و یا قانون است. که با ترکیب شدن با کلمه خواست معنای دادخواهی ، عدالتخواهی ، قانون خواهی و… را میدهد.

بریم  سر اصل مطلب

در برگه دادخواست چند ستون خالی با اصطلاحات خاص وجود دارد.که شخص شاکی باید در زمان مراجعه برای طرح شکایت آن هارا پرکند.

ستون اول فرم داد خواست:

خواهان:شخصی که قصد طرح دعوی و اقامه آن را دارد خواهان نامیده میشود.در این ستون باید،مشخصات خواهان نوشته شود.

– نام و نام خانوادگی
– نام پدر
– سن
– اقامتگاه(محل سکونت
– و حتی الامکان شغل خواهان

بر طبق  قانون مدنی افراد ذیل محجور می باشند و نیاز به نماینده قانونی دارند:

  1. صغیر یا طفل (دختر:کمتر از ٩ سال و پسر:کمتر از ١۵ سال) صغیر محسوب میشود و برای اعمال قانونی آنان باید نماینده قانونی تعیین شود.
  2. مجنون یا دیوانه: فردی که نفع و ضرر و حسن و قبح را تشخیص نمیدهد.
  3. تاجر ورشکسته و شرکت تجاری ورشکسته: به لحاظ نداشتن اهلیت قانونی، محجور محسوب میشود و باید توسط نماینده قانونی خود طرح دعوای حقوقی کند. در غیر اینصورت دادخواست آنان با ایراد خوانده مواجه است.
  4. سفیه یا غیر رشید: شخصی است  که تصرفاتش در اموال و حقوق مالی خود، عقلانی نیست.

ستون دوم فرم داد خواست:

خوانده:مشخصات خوانده یا همان شخصی که بر علیه او دعوی مطرح گردید است را باید در این قسمت نوشت.

ستون سوم فرم داد خواست:

مشخصات وکیل:در این ستون در صورتی که شخص خواهان دعوی وکیل داشته باشد. مشخصات آن را بنویسد.

ستون چهارم فرم داد خواست:

تعیین خواسته و بهای آن:دراین قسمت باید خواسته و بهای آن ذکر شود.خواسته درخواستی است که خواهان به دادگاه ارائه میکند و خوانده را نسبت به آن محکوم می نماید.رکن اصلی در طرح دعوی خواسته است.

بر طبق قانون آیین دادرسی مدنی خواهان میتواند در نوبت اول جلسه دادرسی نسبت به تغییر خواسته اقدام کند.مشروط بر اینکه نسبت به دعوای اول کاملا تغییر نکند یا منشاء آن همان باشد.

کم کردن خواسته توسط خواهان:خواهان میتواند در تمام مدت دادرسی خواسته خود را کمتر کند.بهای خواسته نسبت ارزیابی شده ی بهای خواسته به پول رسمی کشور است.

اما نکته این است که در نگارش و تنظیم خواسته حتما نیاز به ذکر کردن بهای خواسته نیست، ذکر بهای خواسته صرفا برای دعاوی با جنبه مالی ضرورت دارد.و در سایر دعاوی که جنبه غیر مالی دارند ضرورت ندارد.

ستون پنجم فرم داد خواست:

دلایل و منضمات دادخواست:در این قسمت باید دلایل و منضماتی (اسناد ،مدارک ودلایل) را ذکر کنید،که خواهان به وسیله آن ها به دفاع از دعوا استناد میکند.بنابراین در این قسمت خواهان دلایل خودرا ذکر کند.

که در صورت محکمه پسند بودن دلایل و مستندات خواهان، دادگاه نسبت به صدور رای مطابق خواسته خواهان می نماید و در غیر این صورت قرار رد دعوی خواهان صادر میگردد.

اگر دلایل در حین اقامه دعوا موجود و مکتوب نباشد،ضمیمه نکردن آنها به دادخواست ایرادی ندارد و لازم نمی باشد.

شرح داد خواست:

در این قسمت خواهان باید ریاست محترم دادگاه عمومی شهرستان /بخش و یا سرپرست محترم مجتمع قضایی…در ابتدای توضیحاتش خطاب قرار دهد و به شرح کامل ادعای خود بپردازد.

همچنین باید توجه شود که خواهان باید با رعایت کامل،شرح خود را گویا و کوتاه و مستند به دلایل و همچنین با رعایت کامل ادب و نزاکت ذکر کند.

 

 

چند نوع دادخواست داریم؟

  1. داد خواست واخواهی
  2. داد خواست به شورای حل اختلاف
  3. داد خواست بدوی به دادگاه حقوقی
  4. داد خواست دادگاه تجدید نظر
  5. داد خواست دیوان عدالت اداری
  6. داد خواست فرجام خواهی
  7. داد خواست در دعاوی حقوقی ( دعاوی مثل داد خواست طلاق، داد خواست مطالبه وجه،داد خواست طلاق توافقی ،داد خواست تامین دلیل ،داد خواست اعسار و … .)

چند نکته در ارتباط با نحوه تنظیم کردن دادخواست

  1. قرار ابطال دادخواست قابل فرجام خواهی نیست.
  2. اگر خواهان قبل از اقامه دعوا نزد دادگاه، طلب خود را از طریق ارسال اظهارنامه مطالبه کرده باشد، مبدأ احتساب خسارت تأخیر تأدیه، تاریخ [ابلاغ] اظهارنامه خواهد بود، نه تاریخ تقدیم دادخواست.
  3. قرارهای رد دادخواست ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ، در همان شعبه صدور قابل اعتراض بوده و تجدیدنظر خواهی از قرار مزبور، فاقد وجهه قانونی است.
  4. دادخواست اعسار از شخص حقوقی  پذیرفته نمیشود.
  5. مبدأ احتساب خسارت تأخیر تأدیه در چک ، تاریخ سررسید است نه تاریخ تقدیم دادخواست.
  6. خواسته هم در ستون خواسته و هم قسمت شرح دادخواست باید به صورت یکسان ذکر گردد و در صورت مغایرت بین آنها دعوی به صورت شکلی رد می‌شود.
  7. طرح دعوای متقابل در ضمن داد خواست واخواهی صحیح نیست و دعوای مزبور باید با تقدیم داد خواست جداگانه مطرح شود.

قرار رد دادخواست چیست؟

قانونگذار برای داد خواست مواردی را تعیین نموده است. که در زمان نگارش دادخواست خواهان یا وکیل آن باید نسبت به تکمیل آن ها اقدام نمایند. مواردی مثلا مشخص نبودن خواهان یا محل اقامت آن باعث می شود مدیر دفتر دادگاه بدون دادن اخطار رفع نقص داد خواست را رد کند.

قرار ابطال دادخواست چه زمانی صادر میشود؟

براساس ق.آ.د.م در مواردی که صادر شدن حکم داد خواست  مستلزم انجام داد یک سری اعمال از طرف خواهان است.در این صورت قرار ابطال داد خواست از دادگاه صادر میشود.همچنین در موارد دیگری مثل استرداد یا بازگشت خواهان از دعوی، دادگاه قرار ابطال داد خواست صادر میکند که با صادر شدن آن پروند از مسیر رسیدگی در دادگاه خارج میشود.

امیدوارم این مطلب برای شما مفید حاصل شده باشد،در این پست سعی شد به صورت خلاصه وکاربردی مطالب توضیح داده شود.

همچنی میتوانید سوالات خود را درباره داد خواست و نحوه دادخواست نوشتن در بخش نظرات برای ما بنویسید و پاسخ خودرا دریافت کنید.

دیدگاه‌ها ۷
ارسال دیدگاه جدید